02  Szakirodalom :: Szülőknek - Serdülőknek - Felnőtteknek - Tanároknak

Megkérdőjelezem a lustaság fogalmát


Tekintsünk egy átlag embert. Hogy ne legyen egyszerű a feladat, ez az átlagember lehet gyerek (három éves kor felett), lehet felnőtt és lehet idős ember is. Legtöbbször azonban kamasz (11 és 26 év között) vagy férj. Róla, azaz sarkalatos helyzetekben felmutatott szorgalmáról  legyen most szó.
Emberünk éli hétköznapi életét. Nagyjából zökkenőmentesen. Általában megoldja feladatait, elvégzi munkáját, megtalálja a holmiját. Miért is beszélünk most róla?
Mert – bármily meglepő – emberünk lusta ember hírében áll.
Történt egyszer, hogy vendégek közeledtek a házhoz. Jó előre lehetett tudni, megbeszélt találkozásnak nézett elébe a család. Emberünk, aki ekkor egy 7-8 év körüli gyermek, készülődik a vendégcsemete fogadására. A szülők lázasan takarítanak, eldugdossák az asztalról a leveleket és számlákat a fehérneműs fiókba, zörög a porszívó, egyre ingerültebb hangok hallatszanak. Emberünk, azaz a gyermek, ekkor szobájában – látszólag – teljesen elmerülve játszik egy repülőgéppel. Látszólag. Mert valójában készül a vendég gyermek fogadására. Fejében már itt vannak a vendégek és most mutatja meg, hogy mit tud az ő repülőgépe. Ezt pedig nagyon fontos pontosan csinálni, tehát minden mozdulatot be kell gyakorolni. Ő így készül.
Csengetnek. Apja benyit, hogy itt vannak a vendégek és meglátja mi van a szobában. Hangja elcsuklik, füle lassan rózsaszínről lilára vált, és egy szó nélkül kifordul a szobából. A felnőtteket igyekszik kint tartani, de a vendéggyerek csak bemegy játszani. Ahogy nyitja az ajtót, az apa szinte eggyé válik a fotellal. Hirtelen kissé hangosan kezdi ecsetelni a tegnapi híradót és azt a borzalmas balesetet a vasúti átjáróban. A gyerekek mögött becsukódik az ajtó. Egész este csak néhány szendvicsért jönnek ki.
10 óra felé a vendégek indulnak. Anyuka bemegy kisfiáért a gyerekszobába. Talán megfordul a fejében, hogy milyen rendetlenséget csináltak a gyerekek, talán nem.
Legközelebb, ha vendégek jönnek, apuka már délután kettőtől ellenőrzi a rendrakás folyamatát. Emberünk, jelen esetben a gyermek, ettől kezdve utálja a vendégeket.

Saródy Vera
2002

Vissza