02  Szakirodalom :: Szülőknek - Serdülőknek - Felnőtteknek - Tanároknak

A drog


Kiváncsi vagy, milyen is lehet? Talán szeretnéd kipróbálni? NE TEDD! Már egyszeri használat is okozhat függőséget. Nem mindenkinél, ez igaz, de nem tudhatod, hogy a te szervezeted hogyan fog reagálni.

A szövegben szereplő idézetek egy valamikori kábítószerfüggő visszaemlékezései.

Ha azt hallod, kábítószer, elsőként valószínűleg a heroin fog eszedbe jutni. A  heroin  az egyik legveszélyesebb kábítószer, rövid ideig tartó használat esetén is kialakul a függőség. Az opiátok közé tartozik, a morfiummal és a kodeinnel együtt. A morfiumot fájdalomcsillapítóként is használják, amikor már semmi más nem segít. A heroin viszont semmilyen körülmények között, semmilyen célra nem engedélyezett. Egyik legnagyobb veszélye a gyors hozzászokás, ezért egyre nagyobb és nagyobb adagokat kell bevinni a szervezetbe, különben igen kellemetlen megvonásos tünetek alakulnak ki: szorongás, izzadás, izomrángások, állandó fájdalom, hányás, hasmenés, stb. A heroinfüggők célja egy idő után már nem a szer okozta eufória, a „repülés“, hanem egyszerűen a megvonásos tünetek elkerülése.

„A Drog-ambulancián összeismerkedtem egy pár fiúval, akik heroinoztak 8-10 éve. Akkor láttam életemben igazi drogosokat. Akik nem azért használják, mert jót akarnak bulizni, vagy mert ez a menő, hanem a lételemük a heroin. A megszokáskor már nem okoz a szer eufóriát. Viszont ha nem kapják meg a napi 8-10 (!) adagjukat, iszonyú kínokat élnek át…A csontjaik el voltak deformálódva, a hajuk-foguk többsége kihullott.“

Ilyen helyzetben nehéz elkerülni a túladagolást, ami úgy okoz halált, hogy megbénítja az agy légzőközpontját.
Teljesen más módon hatnak a  serkentőszerek : a kokain (ennek egy változata a crack) és az anfetaminok (ilyen például a speed). A kokaint ma már ritkábban használják (nagyon drága), de az anfetaminokat szintetikus úton állítják elő. Kis dózisban fokozzák az energiát, a tettrekészséget, csökkentik az étvágyat. Különösen „népszerűek“ a fogyókúrázók, az álmossággal küzdő kamionsofőrök, pilóták, valamint a vizsgára készülő diákok körében. A szerhez igen gyorsan kialakul a hozzászokás.
hallucinogének  (LSD, meszkalin, extasy) különféle illúziókat, hallucinációkat idéznek elő. Ezek azonban időnként igen kellemetlenek is lehetnek.

„Amikor először használtam LSD-s bélyeget (a felső ínyem és ajkam közé „tapasztottam”), egy disco-ban voltam, s hirtelen azt láttam, hogy UFO-k táncolnak a színpadon, a földön folyik a vér, egyre nagyobb tócsákba gyűlik, már-már nincs száraz hely, ahova léphetek… Fuldokoltam…“

Sokan követnek el öngyilkosságot LSD hatása alatt. A szer hatása olykor tartósan megmarad. A használók egynegyede éli át a flashbacknek (villanófényemléknek) nevezett jelenséget, amikor hallucinációi jóval (akár évekkel) a szer használata után váratlanul visszatérnek.
Vannak országok, ahol legális a  marihuána  használata. Azonban ne gondold azt, hogy ez a szer veszélytelen. A túladagolás és a hozzászokás mellett nagy mértékben károsítja az egészséget. Romlik a memória, károsítja a tüdőt (egy marihuánás cigaretta tizenhat (!) normál cigarettának felel meg ebből a szempontból), csökkenti a férfiak nemzőképességét, a nőknél pedig peteérést. Talán nem árt, ha azt is tudod, hogy a maruhuána-fogyasztóknak vörös lesz a szemük, megnő az étvágyuk, szédülnek, hányingert éreznek.
A drog az élet középpontjává válik, minden lassanként másnál fontosabb lesz.

„Az átmulatott éjszakák megtették hatásukat, 12 óra folyamatos tánc után kidagadtak az erek a homlokomon, s annyira fájt a szívem, hogy nem bírtam normálisan menni, mert féltem, hogy a rázkódástól infarktust kapok… Akkor már nem maradtak barátaim. Egyedül jártam bulizni, s volt, hogy csak álltam a pultnál, s annyira remegtem, hogy a pohár ásványvizet a kezemben nem tudtam megtartani. A tánc közben a ruha felsértette a mellemet és véreztem, de észre sem vettem. Nem éreztem fájdalmat, nem éreztem semmit a drogon kívül.“

Nagyon különböző okai vannak annak, miért szokik rá valaki a drogra. Sok fiatalt a kíváncsiság, az unalom hajt a kábítószer felé, van, aki a magánnyal, vagy más problémájával nem tud megbirkózni. Így próbál felejteni, szabadulni a kínzó gondolatoktól. A drog azonban nem megoldás semmire. Valójában menekülés az igazi megoldás elől. A leszokás pedig hosszú és fájdalmas. Nem is sikerül mindenkinek...

„...végleg leszoktam a drogról.
  De a káros hatások, amiket okozott, nem múltak el olyan könnyen. Több öngyilkossági kísérleten és több éves kezelésen kellett keresztülmennem, mire úgy érezhettem, újra normális életet élhetek.
 De a drog nem enged el soha. Vár és figyel, s nem tudhatom, mikor kerülök ismét szembe vele. Soha nem lehetek benne biztos, hogy végleg megszabadultam tőle. Ez egy ilyen játék.“

Mit tehetsz, ha azt látod, hogy imerősöd, barátod kábítószert használ? Sajnos, nem sokat. Ha valaki már rászokott, hiába „beszélnek a fejével“, józan állapotában rendszerint megígéri, hogy többé nem szed be semmit, de ez csak addig tart, amíg nem esik kísértésbe. A kábítószerről egyedül nem lehet leszokni! A legtöbb, amit tehetsz, hogy rábeszéled, menjen el egy szakemberhez, valamelyik drogambulanciára.

Ha te vagy drogfüggő, és igazán le akarsz szokni, neked is csak ezt tanácsolhatjuk.

Thiery Henriette


Vissza